Hiroşima

IMG_5977Tokyo’ daki 2. günümüzde sabah erken kalkıp Hiroşima’ ya gitmek üzere trenimize bindik. Hiroşima’ ya Shin-Osaka’da aktarma yaparak ulaşılıyor. Yolculuk Tokyo’ dan yaklaşık 5.5 saat sürüyor. Bu süre dikkate alındığında Tokyo’ da konaklayıp Hiroşima’ ya gitmek çok anlamlı gelmeyebilir ama Hiroşima’ yı görmeyi çok istediğimiz için daha sonraya bırakmayı tercih etmedik. Yolculuk çok rahat ve keyifli geçti. Trenler çok konforlu olduğu için hiç sıkıntı yaşamadık.

Hiroşima istasyonuna vardığımızda ilk olarak Shukkeien parkına gidecektik. Giderken yolumuzun üzerinde tesadüfen gördüğümüz bir tapınağa uğradık. Gezi planımızdaki ilk durak Shukkeien parkıydı. Hiroşima’ da bu güzellikte bir park göreceğimizi düşünmemiştik. Parkta çay bahçesi, Japon balıklarının yüzdüğü havuzlar, küçük bir bambu ormanı, çeşitli güllerden oluşan bir bahçe gibi gezilecek birçok bölüm yer alıyordu. O nedenle parkta tahmin ettiğimizden daha çok vakit geçirdik.

Parkın yakınında yer alan Hiroşima kalesi de görülmesi gereken yerlerden biri. 1590′ larda inşa edilen kale atom bombası atılması nedeniyle yıkılmış 1958′ de tekrar inşa edilmiş. Kalenin bulunduğu alanda yer alan Gokoku Tapınağını da gezebilirsiniz.

IMG_6347

Kaleden çıktıktan sonra 16 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan ve Atom Bombası Kubbesi (Atomic Bomb Dome) olarak da geçen Hiroşima Barış Anıtı’ na gittik. Şehirde atom bombasının etkisini hatırlatacak gördüğümüz tek yapıydı. Bomba kubbenin bulunduğu yere 150 metre mesafede havada patlamış ve tüm şehir yeniden kurulurken kısmen ayakta kalan Genbaku Kubbesinin yıkılmasından vazgeçilip yerine bu anıt yapılmış. Bu bazı tartışmalara yol açsa da bence barışın ne kadar değerli olduğunu gözler önüne serebilmek ve yaşanan bu kötü olayı unutturmamak için doğru bir adım olmuş.

Buraya 5 dakika yürüme mesafesinde ise Hiroşima Barış Anıtı Parkı yer alıyor. Parkta Çocuk Barış Anıtı, Atom Bombası Anıtı Tepeciği, Hiroşima Barış Anıtı Müzesi, Barış Meşalesi, Barış Çanı gibi ziyaret alanları bulunuyor. Beni en çok Çocuk Barış Anıtı ve Barış Meşalesi etkiledi. Barış Çanı’ndan bakıldığında yanan bu barış meşalesinin arkasında yer alan atom bombası kubbesi barışın önemini vurgulayan güzel bir kompozisyon sunuyor.

NOT: Çocuk barış anıtının olduğu bölümde origami sanatının örneklerinin sergilendiği bir bölüm yer alıyor. Bunun hikayesini paylaşmak istedim: “Turna kuşu, Japon kültüründe önemli bir yere sahiptir. Aynı önem origami turna için de geçerlidir. 1.000 adet turna kuşu yapanın uzun ve iyi bir yaşam süreceğine inanılır. Turna kuşunun günümüzde popüler olmasının nedeni Sadako Sasaki isimli 11 yaşındaki bir kız çocuğudur. 2. Dünya Savaşı sırasında Hiroşima’ya atılan nükleer bomba nedeniyle Lösemi hastası olan bu küçük kız, iyileşme umuduyla turna kuşu yapmaya başlar. Ama 664. turnasını bitirdikten sonra hayata veda eder. Onun anısına bombanın atılışının her yıl dönümü 6 Ağustos’ta Japonya ve dünyadan çocuklar evrensel barış adına turna kuşu yapıp, Sadako’nun Hiroşima’daki anıtına gönderirler.”

IMG_6688

Parktan oldukça etkilenmiştik.Vaktimiz sınırlı olduğu için istasyona taksi ile gidip Miyajima adasına gitmek için JR Sanyo Line’ a bindik. Yaklaşık yarım saat içinde Miyajimaguchi’ ye ulaşıp istasyon karşısından feribota binerek 10 dakikada Miyajima adasına geçebiliyorsunuz. Miyajima adasında en önemli yapı Itsukuşima Tapınağı. Tapınağa doğru yürürken yolda bize geyikler eşlik ediyordu. Hava oldukça bulutluydu ve bir süre sonra yağmur başladı. Yine de manzara büyüleciydi. Deniz çekildiği için torii yani tapınak ana girişine yürüyerek gidebildik. Bir daha gidersek bu adada en azından 1 gün konaklamak isterim ve size de tavsiye ederim.

IMG_6812

Dönüş trenimizi kaçırmamak için bir süre sonra adadan feribota binerek ayrıldık. Yorucu ama güzel bir gün geçirmiştik. Tokyo’ ya dönüş için uzun bir yolumuz vardı, trende biraz uyuyup dinlenerek günün yorgunluğunu attık.

Fotoğraf Galerisi

 

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.